Nyári barangolások – Fedezzük fel Olaszliszkát!
0

A Bodrog partján található a csendes település, mely megannyi látnivalóval várja a vendégeket. A község határát egykor mogyorófák díszítették, innen ered a település neve „liska”, ami ó-szláv nyelven mogyorófát jelent. A tatárjárás után elnéptelenedett a falu, majd IV. Béka király Itáliából telepített be munkaerőt, a települést sokáig az „Olaszok Földjeként” is emlegették.

Ha hajóval érkezünk, a kis kikötőből néhány percnyi sétára találjuk a legfontosabb nevezetességeket. A Bodrog partján első állomásunk a Kossuth-ház, amely jelenleg múzeumként működik. Kossuth nagyapja postamester volt, ezért itt postamúzeum létesült. Kossuth néhány évet élt a kedves, barokk stílusú házban szüleivel és nagyszüleivel.

Néhány perc sétára innen mindenképpen álljunk meg a Nagyboldogasszony római katolikus templomnál! Az épület története önmagában egyedi, hiszen feljegyzések szerint itt valaha egy őrtorony állt. A szélvihar ledöntötte a toronytetőt, amit soha nem építettek vissza, tehát az eredeti torony a mainál jóval magasabb lehetett. Lenyűgöző a kilátás a tetőteraszról. Keressük bizalommal Samuel Tinon borászt, akinél nemcsak kiváló borokat kóstolhatunk, de kinyitja nekünk a templomot és a templom tetejéről gyönyörködhetünk a világörökségi panorámában is.

Néhány perc sétára a templomtól álljunk meg a főutcán található kis háznál és csodáljuk meg Mitrik Aranka porcelánbaba gyűjteményét! Tovább sétálva a Zsidó Emlékfal romjai között kalandozhatunk. Az első zsidó telepesek hamar bekapcsolódtak a hegyaljai közösség életébe, zsinagógájukat az 1800-as években építették, ami a mai Emlékfal helyén állt és 500 fő befogadására volt képes. Friedmann Herschele volt a híres rabbijuk, aki később csodarabbiként vonult be a történelembe. Tanácsaiban sokan bíztak a környéken. Sírját meglátogathatjuk a zsidó temetőben.

Ha szeretnénk felfedezni az olaszliszkai dűlőket, erre is van lehetőség, az Olaszliszka Vinorum Amici fiatal csapata készséggel áll az érdeklődők rendelkezésére. Szívesen megszerveznek nekünk dűlőtúrát, borkóstolót, körbe vezetnek a településen, náluk megkóstolhatjuk a legjobb borokat. Keressétek őket bizalommal a társaság Facebook felületén! Ismerjük meg ezt a csodás települést!

Tóbiás Adrienn

0

FEL