SanzonTokaj – Elegáns ritmusok a Rány-dűlőből
0

A karantén után nagyon jól esett újra kimozdulni, első programunk egy nem mindennapi Sanzon borkóstoló volt. Már a helyszín is hívogató, a Borganika izgalmas főzőtér Budapest szívében a Klauzál téren. Különleges ételeket kóstolhattunk Rácz Erika boraival párosítva.

Tokaj egy másik, igazán elegáns és letisztult arcát ismerhettük meg az est folyamán. Ripka Gergely habzóborral várta a vendégeket, amely igazán friss és elegáns, tökéletes aperitif meleg nyári estéken. A Sanzon Habzó azon terület terméséből készült, melyet Erika elsőként vett át a szüleitől.

A borkóstoló során a Rány dűlővel ismerkedtünk, amelyről megtudtuk, hogy már a 14. században is jegyezték. Alapvetően köves területről van szó, meleg évjáratban itt gyorsan érik a szőlő. Erika két hektárnyi területet művel itt.

Első ételünk egy friss, citrusos cukkini carpaccio volt. Zöld, üde fogás a marinált cukkininek és a narancsos olíva olajnak köszönhetően. A sajt adta meg az előétel testességét és krémességét. Ezt tökéletesen kiegészítette a hozzá kóstolt SELECTION Furmint 2017, melyben az ásványosság mellett a gyümölcsösség dominált. Ennek fiatalabbik testvére, a SELECTION Furmint 2018 következett, amely még gyümölcsösebb némi maradékcukorral. Második fogásként egy balatoni sajtot szolgáltak fel nekünk sült almával.

Könnyed nyári étel friss borokhoz. A RÁNY Furmint 2015 robbant be harmadikként a borok sorába, amely magában hordozza a dűlő vonásait: hűvös, köves, érett, egyensúlyos tétel. Az este egy vertikális kóstoló volt, a RÁNY Furmint 2016-ot is megkóstoltuk. Személy szerint ez volt az egyik kedvenc tételem az este folyamán. Érett, ásványos bor sós jegyekkel és a furmintra jellemző testességgel.

Ezzel párhuzamosan a RÁNY Furmint 2017 az évjárat egy frissebb tétel, ropogós savakkal, ízében az alma jelentkezik friss citrusossággal. Erika újra értelmezte a hárslevelűk világát. A 2017-es és 2018-as hárslevelűk virágos íze rabul ejt. A jövőben a sárgamuskotály egyedi arcát fogja bemutatni borain keresztül, de legyen ez a jövő zenéje.

Az utolsó tételünk az est fénypontja, az aszú volt, ez a Sanzon első aszúja 2016-ból, szépen harmonizált a felszolgált zöldséges kacsamájjal. Ez a tétel jelenleg nem kapható a piacon, kizárólag pincelátogatáskor kóstolhatjuk a helyszínen. Az aszúk között egy üde tétel ez Erika első aszúja. Maga az étel – bár nem édesség – kitűnő harmóniában volt az borral. Személy szerint szívesen párosítom az ázsiai ételeket édes tokaji borokkal. Megismerni Erikát és a Tokaji borvidék különleges dűlőjét egy más szemszögből igazi élmény volt. A jövőben tervezünk Erikával egy dűlőlátogatást is. Az est nagyszerű hangulatban telt, kiváló borok társaságában. A Sanzon név örökre belevésődött a szívünkbe.

0

FEL