Tarcal madártávlatból
0

Az Áldó Krisztus szobor és a Szent Teréz-kápolna

Bármerre is járok a világban, mindig felkeresem a helyi kilátókat és magas pontokat. Van valami megnyugtató ezekben a helyekben, különösen itt a Tokaji borvidéken, ahol valóban páratlan a panoráma, mesés világörökségi környezet vesz minket körül.

Tarcal számomra a borvidék üde színfoltja tele látnivalókkal és kiváló szolgáltatásokkal. Maga a település ősrégi község, melyet Tarcal vezér Árpád fejedelemtől kapott ajándékba. Tarcal folyamatosan szépül és fejlődik, nem véletlen, hogy a településen egy négy- és egy ötcsillagos hotel is található. Ebben a fejezetben a két kilátópontot járjuk be és ezek történetével foglalkozunk.

Szent Teréz-kápolna – Romantikus találkozóhely

Tarcal felé közeledve már messziről látszik a dobtetőn magasló, fehér kápolna sziluettje, amely a Terézia-dűlő tetején épült.

A kápolnát Gróf Grassalkovich Antal építtette Mária Terézia számára, hálából adományaiért. Szent Teréz tiszteletére szentelték fel. A második világháború után az épületet kifosztották, a berendezés nagy kárt szenvedett. 2015-ben végre felújították, a Gróf Degenfeld komplexumhoz tartozik. Ma népszerű kilátópont és esküvő helyszín is egyben. Varázslatos a hely hangulata, ahogy körbe ölel a szőlőtenger. Kis padok és asztalok kaptak helyet a dombtetőn, így piknikezésre is tökéletesen alkalmas a hely.

Gyönyörű őszi naplementét örökítettem meg a kis kápolnánál. Hamarosan újra visszatérek.

Áldó Krisztus szobor – Lenyűgöző panoráma

Utunkat a község felé vesszük és leparkolunk a római katolikus templom mögött, ahonnan gyalog tudjuk megközelíteni a panorámasétányt. Idősek és mozgássérültek számára elektromos kiskocsi segíti a feljutást, amely a Hatputtonyos Borfalu parkolójából indul. A szobor kétségkívül a régió egyik legmonumentálisabb látványossága, összesen 8,5 méter, az alkotója Petró Attila, aki az imént bemutatott Szent Teréz-kápolnában látott egy Jézus képet, ennek mintájára alkotta meg az ország egyik legnagyobb Krisztus szobrát.

A tetőről körpanoráma nyílik elénk, megcsodálhatjuk a bányatavat, a falut és a tengernyi szőlőültetvényt. A messzi tájban megcsillan az Alföld horizontja. Nyáron levendulamező teszi a helyet még különlegesebbé, ősszel a színes táj látványa lenyűgöző.

Ha elfáradtunk a túrázásban, a lefelé vezető ösvényen pont útba esik Berecz Stephanie Kikelet Pincéje és az Ízműhely, amely kávézó, borozó, közösségi tér egyben. Megvásárolhatjuk a helyi termelők kézműves szörpjeit, lekvárjait, borecetet, könyveket. Maga a hely tele van élettel és fényekkel, vidám színfoltja Hegyaljának. Ha egy jó kávéra, vagy egy pohár pezsgőre vágyunk, itt mindig szívesen látnak bennünket.

Mit mutatunk be legközelebb a blogunkon? Annyit elárulhatok, hogy élményben nem lesz hiány.

0

FEL